Lån med Betalningsanmärkning 2018-07-02T22:40:01+00:00

Låna med betalningsanmärkning

Har man någon gång tidigare försummat sin ekonomi så pass att man har fått någon eller flera betalningsanmärkningar är det också lite svårare att ta ett nytt lån. Oftast så får man betalningsanmärkningar om man har misskött sina återbetalningar av något slags lån eller om man har gjort något annat med sin ekonomi som visar på att man inte har skött sig. Det kanske är så att man tog ett smslån med en hög ränta när man var yngre och oförberedd på de konsekvenser som blir när man tar ett lån med så pass hög ränta som smslån har. Det är dock inget dåligt sätt att låna på, bara man är medveten om den återbetalningsplan som gäller och att man är säker på att man kan betala tillbaka inom den tidsram som är uppsatt. Men det är som sagt höga räntor och man kan därför snabbt få höga kostnader som man kanske inte har möjlighet att betala tillbaka och därför får man då kanske en betalningsanmärkning som hindrar dig ekonomiskt i framtiden. Men det försvinner efter några år och trots en betalningsanmärkning idag så finns det vissa banker och låneinstitut som lånar ut ändå för att du ska ha samma möjligheter att låna som de utan anmärkningar. Detta för att betalningsanmärkningar kan ligger kvar sedan några år tillbaka och det kan vara så att du sköter din ekonomi mycket bättre idag. Eventuellt kan betalningsanmärkningen vara något som berodde på något som hände i privatlivet och liknande, man kan alltså inte döma ut någon som har en anmärkning då man inte kan veta bakgrunden till detta.

Men om man då ska låna pengar med en betalningsanmärkning tillkommer vissa extra restriktioner då banken måste vidta vissa säkerhetskontroller när det kommer till att kolla upp din ekonomi idag. Du kan alltså ansöka om exempelvis ett privatlån trots att du har anmärkningar om att du har misskött din ekonomi tidigare. Dock är det lite svårare och du kommer att granskas lite extra för att banken ska känna sig trygga att låna ut till dig ändå. De kommer att göra en bedömning av din nuvarande ekonomi och situation för att se hur trygg din inkomst och ekonomi ser ut idag. De kommer även att göra en koll på din framtida väntande ekonomi för att se så att du denna gång kan betala tillbaka enligt avtal. Det blir en grund för banken att kolla på när de bestämmer om du får ta ett lån eller inte hos dem. Men får du nej hos en bank så ska du inte ge upp för det, du kan få ett ja hos nästa eller nästa igen. Därför är det bra att direkt kolla runt hos olika banker som lånar ut till dig med betalningsanmärkningar då man kan få avslag några gånger innan man hittar någon som känner sig trygg med att låna ut till dig som privatperson om du vill ta ett lite större privatlån exempelvis. Och ju större lånet som du vill ta är, desto noggrannare är också granskningen.

Är det så att man kanske har många skulder och någon betalningsanmärkning och man vill ta tag i sin ekonomi och reda upp allt som har blivit fel så är det bra att boka ett möte med den bank som du kanske har sedan innan eller den som du vill låna hos nu. Då kan man tillsammans komma fram till en lösning som exempelvis en skuldsanering. En skuldsanering innebär att man samlar alla sina nuvarande lån och lägger ihop det till en enda avbetalningsplan. Detta för att man får en bättre överblick över sina skulder och utbetalningar samt att man får hjälp av banken att reda upp sin trassliga ekonomi om det är så att man själv har svårt att komma på fötter igen ekonomiskt sätt. Banken vill inte sätta dit dig på något sätt, de vill självklart hjälpa dig med din återbetalning så att dem kan få sina pengar tillbaka och du kan känna dig lugn igen.